100 jaar Vrijeschool

Beste ouders/verzorgers,

 

Deze maand is het precies 100 jaar geleden dat de allereerste Vrijeschool haar deuren opende in Nederland (Den Haag). Een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van Vrijescholen in Nederland. In de afgelopen eeuw hebben Vrijescholen een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt.

 

De Vrijeschoolbeweging begon in Nederland met een focus op vernieuwing in het onderwijs. Rudolf Steiner’s pedagogische visie, die kunst, ambacht, en spiritualiteit integreerde in het leerproces, vond weerklank in de harten van velen. Deze scholen werden al snel centra van creativiteit en persoonlijke groei.

Wat begon als een enkele school is uitgegroeid tot een netwerk van scholen verspreid over het hele land. Vrijescholen hebben erkenning gekregen in het Nederlandse onderwijssysteem en zijn geïntegreerd in het reguliere onderwijslandschap. Het curriculum is aangepast aan de veranderende behoeften van leerlingen en de samenleving. Dit heeft geleid tot een breder scala aan vakken en benaderingen. Vrijescholen in Nederland hebben actief deelgenomen aan onderwijsonderzoek en vernieuwingsinitiatieven en zijn ook actief betrokken bij internationale uitwisselingen en samenwerkingen met Vrijescholen over de hele wereld, wat heeft geleid tot een verrijking van ideeën en praktijken.

 

Volgens spirituele wetmatigheden is het na 100 jaar tijd voor vernieuwing. 

De Vrijescholen in Nederland staan dan ook op een cruciaal punt in hun evolutie en zijn zoekende naar hoe ze de principes van Rudolf Steiner kunnen blijven verankeren in een snel veranderende wereld. De uitdaging is om de kernwaarden te behouden terwijl we flexibel blijven om de behoeften van de hedendaagse leerlingen te vervullen en zo relevant en inspirerend blijven voor nieuwe generaties leerlingen en ouders.

 

Laten we dit bijzondere moment aangrijpen om te reflecteren op onze rijke geschiedenis en samen vooruit te kijken naar de toekomst van de Vrijeschool. We vertrouwen erop dat de komende 100 jaar even inspirerend en betekenisvol zullen zijn als de afgelopen eeuw.

 

Met warme groeten,

de MR van Stella Maris

 

IMG_5590 IMG_5590