Sint-Advent-Kerst

 

Beste ouders/verzorgers van de Stella Maris, 

De stoomboot is aangekomen en wij zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de Sint-, Advent- en Kerstvieringen op school! 

Advent  

De tijd voor Kerst heet de adventstijd; de adventstijd begint vier zondagen voor de kerst en elke week wordt er een kaarsje aangestoken van de adventskrans. Deze tijd is de tijd van de verwachting. We leven naar Kerstmis toe en stellen ons open voor dat, wat er uit de hemel naar ons toekomt. Een wat diepere betekenis is dat het licht van de natuur, het uiterlijke licht, in deze tijd afneemt en heel zwak wordt. Je wordt daardoor teruggeworpen op je eigen, innerlijke licht. In de adventstijd zeggen we de volgende spreuk in de klassen:  

 

Donker wordt de aarde, duister overal  

Maar ons hart bewaarde, licht dat blijven zal, 

Dat het helder brandde, lichten mag heel ver,  

Dan zal eens de aarde, worden tot een ster! 

 

Op maandag 28 november, 12 en 19 december klinkt adventsmuziek bij de Stella Maris ingang (kleuterklas) tussen 8.15 en 8.30 ’s ochtends. Maandag 5 december komt te vervallen wegens Sinterklaas. Het samen zingen op vrijdag komt ook te vervallen wegens de adventsmuziek. 

 

Sinterklaas 

Sint Nicolaas, bij ons gevierd op 5 december, herinnert aan de bisschop van Myra, die veel goede daden deed. De diepere betekenis van dit feest is niet eenduidig. Sint Nicolaas kan een wegbereider zijn voor het Christuskind, maar wordt ook gezien als heelmaker: iemand die ons leert hoe we één worden met het kind in onszelf. Daarnaast wordt dit feest simpelweg gevierd op de manier die we allemaal kennen: dan is het ‘t feest van geven en ontvangen. 

Wij vieren Sinterklaas op maandag 5 december. Ouders zijn welkom bij de aankomst van Sint. Hierover volgt nog een brief. De schooltijden zijn op 5 december hetzelfde als normaal.  

 

Kerst 

Het is een traditie op de vrijescholen dat het kerstverhaal gespeeld wordt door volwassenen als cadeau voor de kinderen in de week voor de kerst. Op Texel wordt het spel gespeeld in samenwerking tussen de Stella Maris, de Sterrekijker, de Novalishoeve en het Maartenhuis. De kleuters spelen hun eigen versie van hetzelfde verhaal in de eigen klas.

Op woensdagochtend 21 december tussen 8.30 en 9.15 spelen de kleuters een kerstspel. Ouders zijn van harte welkom om te komen kijken. Wij spelen het kerstspel dit jaar in de kleuterklas en kunnen er dus twee volwassenen per kind komen kijken. 

Op woensdagavond 21 december gaat klas 4-5 naar de Novalishoeve om naar het Kerstspel te kijken en op donderdagochtend 22 december gaat klas 1-2-3 onder schooltijd naar het Maartenhuis voor het Kerstspel. Hiervoor worden rijouders gezocht, de tijden volgen via de Kwieb. 

 

Alle Advent-Sint-Kerst activiteiten op een rij: 

Maandag 28 december adventsmuziek 8:15 – 8:30 

Maandag 5 december Sinterklaas: ouders welkom bij de aankomst van Sint vanaf 8.30 

Maandag 12 december adventsmuziek 8:15 – 8:30 

Maandag 19 december adventsmuziek 8:15 – 8:30 

Woensdag 21 december Kerstspel kleuters voor ouders 8.30 

Woensdagavond 21 december Kerstspel klas 4-5 Novalishoeve (tijden volgen) 

Donderdag 22 december Kerstspel klas 1-2-3 Maartenhuis (tijden volgen) 

IMG_0004 IMG_0004