Samen zingen op Stella Maris

Samen zingen op Stella Maris 

 

Het belang van het zingen en muziek maken voor en met kinderen komt door wetenschappelijk breinonderzoek steeds meer tot uiting. Gelukkig staat muziek al sinds jaar en dag op het rooster van vrijescholen.  

 

Als je zingt laat je de adem door je lichaam stromen, dat geeft positieve energie en werkt heilzaam. Af en toe eens helemaal uit je dak gaan met zingen werkt bevrijdend. Je stem vrij gebruiken, zonder limieten, geeft een heerlijke ontspanning.  

 

Helemaal bijzonder wordt het als we samen zingen. Door de aanmaak van serotonine en oxytocine ontstaat een gevoel van verbinding en community. De verbinding ontstaat ook doordat iedereen op hetzelfde moment ademhaalt, met als gevolg dat zelfs de hartslag van de zangers zijn afgestemd. 

 

Kinderen leren de stem begrijpen, de stembanden besturen, de resonerende ruimtes en de adem gebruiken. Kinderen merken hoe je het stap voor stap beter en beter kunt beheersen. Dit geeft je een flinke dosis zelfvertrouwen! Zingen kan je beschermende muur zijn tegen slecht humeur en depressie. 

 

Als Stella Maris vinden wij het belangrijk om samen te zingen. Dit jaar willen we samen met de MR, Lauri Brons en team van Stella Maris ‘samen zingen’ vormgeven aan het samen zingen. 

 

Hoe gaan we dat doen ’samen zingen’ op Stella Maris? 

 

Alle kinderen krijgen een muziekmap aangeboden om op school liederen te bewaren die ze op school aangereikt krijgen. Liederen die bewaard worden zijn liederen die te maken hebben met de jaarfeesten maar ook met de periodes en jaargetijden. Elk gezin krijgt ook een liedmap mee naar huis om samen te gaan zingen.  

 

De kinderen oefenen de klas overstijgende liederen met juf Lauri en de leerkrachten zingen dagelijks met leerlingen. Vanaf 16 september gaan we elke vrijdagochtend, om 08:25 uur, bij het kleuterlokaal voor met ouders en kinderen zingen. 

 

Om alles thuis te kunnen oefenen worden de liederen ingezongen en op een gesloten YouTube-kanaal geplaatst. Vrijdag (16 september) gaan we voor het eerst samen zingen bij de kleuterklas voor op het plein. Ouders kunnen zich samen met de kinderen al voorbereiden met het volgende lied: 

 

Autumn comes, the summer is past, winter will come to soon   

Stars will shine clearer, skies seem nearer, under the Harvest Moon  

Autumn comes, but let us be glad, singing an autumn tune, hearts will be lighter, nights be brighter, under the Harvest Moon 

 

Kijk op: https://www.youtube.com/watch?v=C8Yqc08TVPk&t=9s   als je het lied nog niet helemaal kent.